135 éve, 1878. augusztus 1-én győzött Kincsem Goodwoodban

NyomtatáshozNyomtatáshoz

135 éve, 1878. augusztus 1-én győzött KINCSEM Goodwoodban

 

 

Dicsőséges nap volt ez a magyar lóversenyzés történetében, a korábbi KISBÉR Epsom Derby győzelme (1876), majd KINCSEM diadala a telivérvilág figyelmét a magyar lóra irányította. Ezidáig az angolok úgy tudták, hogy az angol földön tenyésztett versenyló legyőzhetetlen. Talán ezért is kerestek fogást a francia Gladiateur-on 1865-ben Epsomban, azt állították, hogy a ló 4 éves, majd Kisbérrel is próbálkoztak, hogy a beazonosításával baj van. Kincsem győzelmekor már elismerték a teljesítményt, ezért keresztelték el KINCSEM-et Hungarian Wonder-nek.

 

Igaz, hogy angol tréner trenírozta a nehéz gödi homokon, hogy egy angol zsoké, Madden ült a nyergében, de egy tápiósági magyar földbirtokos tenyésztette, Blaskovich Ernő, angol ősök után. Ezért volt igen érdekes jelenete a Goodwood-i győzelemnek. A Richmond-i Herceg karonfogva vezette a Wales-i Herceg elé, de a páholyba érkezés előtt hirtelen megálltak és Blaskovich kemény kalapját, melyben illetlenség volt a Herceg előtt megjelenni a közelben álló Báró Harkányiról levett Top Hat-re cserélték. Így már nem volt illetlenség a Herceg elé állni.

 

1878. augusztus 1-én a Goodwood Cup startjánál már csak 3 ló volt jelen. A sok lejelentés után a legjobb két angol állt ki KINCSEM-mel szemben. A 4000 méteres táv, a hihetetlen érdekes ívű pálya utolsó 800 méterén elment a szívósan védekező PEGEANT mellett, ekkor már LADY GOLIGHTLY verve volt és a vége felé erősen emelkedő egyenesben biztosan két hosszal elsőként ért a célba. Az öreg vak PEGEANT, Anglia akkori legjobb steher-e volt. E verseny után két héttel, a Brighton-i Cup-ot nyerte, biztosan, JULIUS CEASAR előtt, majd újabb két hét múlva a DONCASTER CUP-ban is nyert HAMPTON ellen. HAMPTONT még kivezették a Goodwood Cup starthelyére, de ott olyan sántaságot jelzett, hogy lejelentették. Az angolok HAMPTON-ban látták KINCSEM lehetséges legyőzőjét. Ami nem valószínű, mert látható, hogy PEGANTOT sem tudta megverni Doncasterben. A Goodwood-i versenyben Thomas Cannon és Fred Archer minden idők legzseniálisabb zsokéi lovagoltak KINCSEM ellen, míg KINCSEM zsokéja a másodklasszisnak sorolható Madden volt.

 

A tenger melletti Dél-Anglia-i Chitechster városából északra a térképen ki nem írt Goodwood-ba igyekeztünk, dombok, zöld lankák, több száz éves tölgyek és egy egysávos út, amely a pályához vezet. Középkori hangulatú kastélyok, romantikus kis kőházak, pici ablakokkal, több száz éves fogadók, a sherwoodi erdők Robin Hood-i világát megidéző környezetben haladtunk, amikor jobbra nézve nagy karámokban, állig takaróban álló versenylovakat láttunk. Majd a baloldalon, fenn a gerincen, fehér korlátok világítanak a zöld réten, akkor már sejteni lehetett, hogy közel vagyunk. Egy pub-ban álltunk meg, ahol az öreg kocsmáros jó házi sörökkel kínált és miután rájött, hogy nem éhesek, hanem magyarok vagyunk, azonnal a versenylovakra terelődött a szó. Nagyon jól tudta, hogy itt futott valaha KINCSEM, sőt még a kocsma falain levő számtalan lóversenyjelenet közül az egyikre azt mondta, hogy ezen a képen KINCSEM van.

 

Miután feltárult elénk a Goodwood-i pálya és besétáltunk, megcsodáltuk ezt a nem mindennapi teret, igen sokan dolgoztak azon, hogy másnap minden rendben legyen a futamok kezdetére.

Öt napos a „Glourious Goodwood” programja, 35 futamot rendeztek. A versenyek kedden indultak. Az első futam egy hendikep, amelyben 18 ló futott és nyert Richard Hughes a Viewpoint nevű lóval, melyet apósa, Richard Hannon trenírozott. Második és harmadik Hughes két riválisa, William Buick, Ryan Moore és ez így ment öt napon keresztül. A Goodwood-i zsoké champion Richard Hughes lett és a trénerek közül a legeredményesebb Richard Hannon.

 

Minden nap telt ház volt, sőt a csütörtöki napon a Lady's Day-en már fél 12-kor kirakták a Gordon Tribünre való bejáratnál a „megtelt” táblát. Ide a belépő 40 font volt. Különben több irányból lehet megközelíteni a zöld réteken keresztül a pályát, távoli parkolókban hagyva az autókat. Kitűnően odakészített lovak láthatók a ringben, nagyon kevésen van szemellenző, de a lekötött nyelv annál megszokottabb. Egy érdekes momentuma volt a versenyeknek, amikor a start előtt lenyelte a ló a nyelvét és az azonnal ott termett segítők pillanatok alatt kimentették a szorult helyzetből. Az öt nap folyamán egy ló sem volt, ami nem ment be a startgépbe, vagy bennmaradt volna, a versenyben a lovakat kézből lovagolják, de amikor ráfordulnak az egyenesre, az utolsó 600 méterre, ostorral, erősen támogatják a kétéveseket is, a finish utolsó 100 méterén hihetetlen hevességgel, kézzel, bottal harcolnak a győzelemért. Eközben előfordul lökdösődés, keresztezés, szorítás, nekilovaglás, de soha nem óvnak, csak hivatalból. A verseny után a több nézőpontból és többször visszajátszott ismétléseken a közönség is jól láthatja a kritikus pillanatokat és csak kivételes esetben, nagyon ritkán változtatnak a befutási sorrenden. A 4000 méternél hosszabb versenyeket zászlós starttal indítják.

 

Mint ahogy már 10 éve, most is Ábrahám László és Opéczi András barátommal látogatunk el egy híres lóversenytérre és általában az ottani benyomások alapján mindig azt állapítjuk meg, hogy az utoljára látott a legfantasztikusabb. Így volt ez a Glorious Goodwood-dal is. Opéczi úr a fogadásokra, a különböző játéklehetőségekre és az információk beszerzésére volt leginkább kíváncsi. Hihetetlen jónak tartotta a játékos néző kiszolgálását, a Racing Post mindent átfogó tájékoztatását, a napi program határtalan nagy információanyagát és felfedezett egy új lapot, a Weekend-et, amely egy más filozófián alapuló számolással kíséreli meg a nyerő „ticket” kitöltését. A sajtóban, a pályán, a számtalan városi fogadóirodában hihetetlen nagy gondot fordítanak a közönség kiszolgálására. A játéklehetőségek igen gazdagok, igen izgalmas lehetőségeket kínálnak (ha tétre játszol egy lovat, és az második lesz, visszaadják a feltett összeget). Olyan speciális nagyösszegű jackpotokat kínálnak, ami hihetetlenül inspiráló. 10 pound-os téttel is lehet játszani, nagy mezőnyökben sok variációs játéklehetőséget teremt. De kis pénzzel lehet olyan 6 futamos tét és helyjátékot játszani, ami igen nagy nyereség reményében történik.

 

A második nap még többen jönnek, de már a helikopter leszállóban is egyre nagyobb a forgalom. A Godolphin istálló stábja érkezik helikopterrel és azonnal a második futam Godolphin sikert hoz. Az új zsoké, Mickael Barzalona megszerzi a 3 éves CAPO'RUSHES nyergében az első győzelmet. De tulajdonképpen a Godolphin egy másik, New Approach apaságú lovára kíváncsi DAWN APPROACH-ra, ez a sokáig veretlen, hároméves, a The Qipco Sussex Stakes-ben találkozik a nem olyan régen megvert TORONADO-val. A hét legnagyobb párharca volt a két klasszis mérföldes között, de most Hughes-Hannon páros vágott vissza a múltkori vereségért. A Godolphin stáb már a levegőből nézte a díjátadást, olyan gyorsan elillantak.

 

Csütörtök, a leglátványosabb nap, a Lady's Day szemet gyönyörködtető látványa a Goodwood-i versenyeknek. Színes selymekbe öltözött kalapos hölgyek, a pálya minden sarkában, elegancia és az elmaradhatatlan Pimms, amelyből 35 ezer kancsóval fogyott és 2,5 mázsa gyümölcsöt tettek bele. A hangulat ezáltal is varázslatosra sikeredett.

 

Az idei év Goodwood Cup nyerő lova BROWN PANTHER, aki a két mérföldön biztos győztesként halad át a célon a nevezetes manchesteri futballista Michael Owen örömére, mert nemcsak tulajdonosa, de tenyésztője is a német Shirocco apaságú ötévesnek. A mostanában igen jól szereplő német lovak ebben a futamban is helytálltak, mert Wohler lova ALTANO Pedroza-val szoros harmadik lett.

 

Valóban nagy élmény volt a goodwoodi kirándulás hihetetlen egyedi pályán, csodálatos környezetben töltöttünk el egy hetet és csodálatos élményekkel tértünk haza.

 

A megjelenő Goodwood-i programban a történelmi visszatekintésekről szóló rész között ezt a szöveget olvashattuk minden nap: „Hungarian horse KINCSEM………….. világrekordot állított be, 54 futamot nyert, és 1878-ban Goodwood-ba is elutazott, ahol szintén nyert”.

 

Száraz György