Bicentenáriumi Lóverseny Ürményben

NyomtatáshozNyomtatáshoz

A szlovákiai Nyitrától nem messze Keszi-pusztán, a valamikori Hunyady grófok birtokán, május utolsó szombatján az első magyar lóverseny emlékére futottak a lovak. Dr. Marian Šurda, a pozsonyi pálya igazgatója és munkatársai az ürményi réten alakítottak ki versenypályát, melyen több mint 5000 néző előtt tartottak megemlékező futamokat. Az e napra megjelenő remekül összeállított Turf és a napóleoni kort megidéző jelmezben megjelenő pozsonyi színművészek korabeli jelenetekkel szórakoztatták a publikumot. Nagy sikert aratott a Magyarországról meghívott puszta ötös Lénárt László hajtásában, de a délután többi lovas programja is kiváló hangulatot teremtett.

A semmiből épített 1600 méteres lóversenypálya remekül vizsgázott, így a versenyek szolgáltak a délután fő attrakciójáúl. Egy mérföldre futották az első futamot, amelyet a hároméves Holly Tänzer nyert az általunk is jól ismert Stefan Budovic-csal. A ló trénere a Senicán trenírozó Zuzana Kubovicová. A második futamot hosszúra, 3000 méterre futották, amelyet a Lidohill apaságú 6 éves dióspusztai PERGŐTŰZ nyert, melyet a már nálunk is ismert Michal Abik lovagolt és Jaroslav Hanacek trenírozott.  Az „Első Közép-európai lófuttatás 200 éves évfordulója” volt az elnevezése a főfutamnak. Megint Hanacek ló nyert, Rebeka nevű gondozottjával, amely szintén magyar tenyésztés, a 2200 méteres versenyt nyerő jockey, Peter Rodan volt.

Nagyszámú közönség volt az ürményi pusztán ezen a délutánon, izgalmas versenyeket futottak, a díjátadók között ott volt a Hunyady grófok leszármazottja Hunyady László, aki magyarul is köszöntötte a résztvevőket és kifejtette háláját az ősei emlékét megtisztelő rendezvény előtt.

A hétvége másik fontos külhoni eseménye volt a régió ügető tenyésztőinek és futtatóinak wroclawi konferenciája, amelyen Szécsi Rezső és Krebs András képviselte a hazai ágazatot. A kétnapos szakmai rendezvény a „Visegrádi alap” együttműködés keretében zajlott, a cseh, a magyar, a szlovák és a házigazda lengyel szakemberek részvételével. A 110 éves múlttal rendelkező lóversenypálya és lovas bázis remek házigazdája volt a szakmai programnak, melyen arab és angol telivérek küzdelme mellett három ügető futamot is tartottak a rendezők. A versenynap majális hangulatáról a színes programok és a közel 6000 fős közönség gondoskodott.

Magyar Lovaregylet