Tájékoztatás a lovak fertőző kevésvérűsége kapcsán

KK , 2015. 06. 13., szo - 19:06

A legújabb tájékoztatás szerint Szlovákiában - tekintettel arra, hogy a környező országokban a lovak fertőző kevésvérűsége (equine infectious anemia) nagyobb számban fordult elő - a következő szigorításokat vezetik be.

A versenyre menő lovak fertőző kevésvérűségre vonatkozó vizsgálati eredménye nem lehet régebbi, mint 2 hónapos és negatív eredményűnek kell lennie.

Az EU tagországból érkező lovat  a 2009/156 Tanácsi Irányelvének megfelelő Állategészségügyi Bizonyitványnak kell kísérnie.

A fenti hír kapcsán újólag felhívjuk a tenyésztők, lótulajdonosok figyelmét, hogy az állategészségügyi szabályok betartására fordítsanak kiemelt figyelmet. Az állományukba kívülről lovat lehetőleg ne vigyenek. Abban az esetben, ha a bevitelre sor kerül, akkor csak a megfelelő vizsgálati erdmények és igazolások megléte esetén történjen meg, de ilyen esetben is lehetőleg külön helyen karanténozzák az új lovat. Az ismeretlen eredetű lovakkal pedig minden kapcsolatot kerüljenek. A további tennivalók ügyében kérjék ki a kezelő állatorvosuk tanácsát.