In Memoriam Gergely Imre

jz , 2018. 07. 20., p - 11:37
Hírek

Megrendüléssel és fájó szívvel értesültünk arról, hogy Gergely Imre életének 88. évében elhunyt. Személyében elvesztettük az utolsót, akik az ügetőtenyésztő méneseket az ötvenes évektől irányították.

Népszerű volt a lovas társadalomban, közvetlen barátságos természetével gyorsan tudott kapcsolatot teremteni bárkivel, néhány mondatával minden társaságban garantált volt a jó hangulat.

A Gödöllői Agrártudományi Egyetem elvégzése után Mezőhegyesen kezdett dolgozni, a lótenyésztést törzstenyésztőként a hatvanas évek eleje óta irányította 1990-ig - nyugdíjba vonulásáig. A későbbiekben is résztvett a lovakkal kapcsolatos munkákban. Aktív évei során nehéz feladatokkal kellett szembesülnie, mivel a lótenyésztés folyamatosan háttérbe szorult, vesztett szerepéből. Továbbá a nagyüzem szervezeti strukturája miatti átfedések is sokszor megoldhatatlan nehézségeket okoztak.  1962-ben a furioso-north star és a gidrán fajtát elvitték, csak a nóniuszból maradt néhány egyed köszönhetően az Ő ügyességének is.

Kettő új feladatot kapott Mezőhegyes - ezeknek Ő volt az irányítója. Az egyik egy sportló fajta kialakítása, a másik pedig a Pusztaberényi Ménes anyagának az átvétele. Az ügető fajtát rövid idő alatt megismerte és megszerette. Fontos feladatának tartotta a kiemelkedő apamének megszerzését, ezért sokat tett. A kancacsaládokat is sikerült megőrizni és fejleszteni, az irányítása alatt a ménes 12 derbynyerőt adott. Az ügetőt tenyésztő ménesek vezetőivel aktív kapcsolatot tartott, folyamatosan tájékoztatták egymást és igyekeztek segíteni. Az ügetőn a ménesi amatőrök versenyeiben is rendszeresen hajtott. Jó kapcsolatteremtő képességének köszönhetően sok külföldi ismerőse volt, nagyon jó barátságot ápolt az akkori Jugoszlávia tenyésztőivel.

A kilencvenes években és a kétezres évek elején szomorúan látta, hogy az általa és munkatársai által megőrzött és fejlesztett ügető tenyészanyag hogyan fogy napról-napra a lelketlen és felkészületlen hozzáállás eredményeként.

Őszinte részvétünket fejezzük ki családjának, a hozzá közel állóknak, mély gyászukban osztozunk. Emlékét kegyelettel megőrizzük.