Northern Dancer fia, Glenstal

jz , 2011. 08. 10., sze - 11:40

Northern Dancer fia, Glenstal

A Magyar Lovaregylet Horatio Luroval még egy jelentős mént vásárolt Írországból 1993-ban. Glenstal olyan pedigrével, verseny és tenyészeredménnyel rendelkezett, amelyet a második világháború óta nem sikerült magyar földre hozni. A nagyhírű tenyészhely, Coolmore 13 éves ménje, 20.000 fontos alapáron érkezett Dióspusztára, ahol a hazai tenyésztőktől hatalmas bizalmat kapott. Nem véletlenül. Apja, a világhírű örökítő Northern Dancer, anyja, Cloonlara kétévesen három verseny után veretlen maradt Angliában és 130-as timeform számával az évjárata élén fejezte be a szezont 1976-ban.

Glenstal az Amerikai Egyesült Államokban született és arab tulajdonosa 1 millió dollárt adott érte 1981-ben a yearling árverésen. Két és háromévesen Angliában versenyzett. Nem futott sokszor, csupán ötször, ennek ellenére háromszor győzött (1200 - 1800 m) és egyszer volt helyezve, képességét 118-as timeform számmal értékelték. Foglalkoztatott mén volt Írországban, ivadékai Amerika és Európa számos pályáján versenyeztek. Több sikeres ivadékának köszönhetően jelentős ázsióval rendelkezett nemzetközi szinten, ami később súlyos szembetegsége miatt alaposan csökkent. Ez tette lehetővé a Magyar Lovaregylet számára a mén megvételét.

A kipróbált mén több Gr-1-es nyerőt adott a világ galoppsportjának. Les Meninas Newmarketben megnyerte az 1000 Guineast, Golden Glenstal és Candy Glen Olaszországban győzött a Gran Criterium-ban.

Glenstal 1993-2000 között fedezett Dióspusztán. Sok csikó született utána, de igazán jó csak kevés akadt köztük. Kanca ivadékainak nagy része tenyésztésbe került, így abban bízhatunk, hogy kiváló vérét anyai nagyapaként fogja igazán eredményesen kamatoztatni.

A legjobb Glenstal ivadékok

Kempinsky: I. Kétévesek Kritériuma, Nemzeti Díj

Keno: II. Kétévesek Kritériuma, III. Magyar Kancadíj

Bed Boy: I. Alagi Díj

Gekko: 2 x I. Káposztásmegyeri Díj, II. és III. Mil 

lenniumi Díj

Apple Bloome: I. Gróf Széchenyi István Emlékverseny, I. Kétévesek Kritériuma, I. Hesp Róbert Emlékverseny

Zafira: I. Gróf Károlyi Gyula Emlékverseny, I. Hazafi Díj

 

Krebs András