A török lóversenyzés helyzete és fejlődése

KK , 2010. 09. 04., szo - 18:11

A török lóversenyzés helyzete és fejlődése

 

A 20. Női Amatőr Európa Bajnokságot augusztus 28-án megtekintette a nemzetközileg is kiemelkedő posztot betöltő Török Jockey Club elnöke, Behcet Homurlu úr. A rövid látogatás apropóján kérdeztük a török lóversenyzés jelenlegi helyzetéről.

Évszázadokon keresztül, a Római Birodalomtól kezdődően, Törökország és sokszínű  központja, melyet jelenleg Isztambulként ismernek, a civilizációk keresztútja volt Európa és Ázsia között, összekötve a világ kereskedelmét, művészetét és vallásait. Jelenleg Törökország szorgosan azon dolgozik, hogy a lóversenyzés egyik új keresztútja legyen.

Folytatódik a lovas sportok hagyománya, mely a római kocsiversenyekkel kezdődött, és melyre a Török Köztársaság alapítója, Mustafa Kemal Atatürk kijelentette a 20. század elején, hogy „ez a modern társadalom társasági szükséglete”. Napjainkban a török lóversenyzés egy új vibráló formára vált.

Ez egy fontos folyamat, aminek a közepén tartunk – mondta a Török Jockey Club elnöke. A Jockey Club felügyeli a nemzetközi kapcsolatokat, a kormányzati intézményenként működő  méneseket, a lókórházakat és a versenylovasok iskoláját is.

 

Lóversenyzésünk nemzetközivé tétele kiemelkedően fontos számunkra, de ugyanakkor a helyi (hazai) versenyzés nemzetközi szintre történő fejlesztése, a török tenyésztésű telivérek kereskedelme,  marketingje is fontos.

Törökország nagy lépéseket tett a lóversenyzés nemzetközi szinten történő elismertetéséért. 2009-ben az International Cataloguing Standards a III. részből – mely a legalacsonyabb kategóriája a síkversenyeknek - átsorolta a török lóversenyzést a II. részbe. Két nemzetközi verseny megkapta az I. osztályú elismerést, ugyanúgy mint Hong Kong nemzetközi versenyei, mely szintén egy II. részben lévő ország.

Valószínű minden vonatkozásban a 2010-es év Törökország fejlődésében mérföldkő lesz. A Jockey Club februárban 5 új fedezőmént vásárolt a nemzetközi szintű Dehere-t, a Kentucky Derby (Gr1) helyezett Lion Heart-ot, és az eredményes fiatal apaméneket Yonaguska-t, és Cuvee-t Amerikából, és a többszörös Group 1 győztes Sadler’s Wells apaságú Powerscourt-ot Coolmore-ból, Írországból.

 

DEHERE (USA) 19é pm (Deputy Minister - Sister Dot)

 

LION HEART (USA) 9é sm (Tale of The Cat  –  Satin Sunrise)

 

CUVEE (USA) 9é sm (Carson City - Christmas Star)

 

YONAGUSKA (USA) 12é sm (Cherokee Run - Marital Spook)

 

POWERSCOURT (GB) 10é pm (Sadler’s Wells - Rainbow Lake)

 

2008-ban PAN RIVER (török klasszikus nyerő és Év Lova) Dubaiban egy csillogó nemzetközi sorozatot indított el, egy 175.000 USD díjazású hendikepben legyőzte Al Shemali-t a Dubai Duty Free (Gr1) nyerőjét, ezt követően közeli második volt a Dubai City of Gold-ban (Gr2), tenyésztője és tulajdonosa Nevzat Seyok.

Ayhan Kasar Pan River trénere mondta: „A török versenyzés gyorsan fejlődik. Jelenleg számos hasonló képességű vagy jobb ló fut, mint Pan River és nincs kétségem afelől, hogy a török lóversenyzést ugyan még több ország megelőzi, de biztos vagyok abban, hogy a jövőben a világ számos országában török lovak fognak küzdeni a győzelemért.”

A lóversenyzés fővárosai még nem ismerik a török lóversenyzést és tenyésztést. Törökország tagja az Ázsiai Lóverseny Szövetségnek, a 2012-es Ázsiai Lóverseny Konferenciának a vendéglátója lesz, ezek a lehetőségek, alkalmak és az évente szeptember elején megrendezésre kerülő nemzetközi lóverseny-fesztivál - a török vezetők reményei szerint, - megismertetik a világgal az eredményeiket és kiemelkedő teljesítményeiket.

 

A török lóversenyzés 2009. évi legfontosabb adatai.

 

-         8 lóversenypálya van, (6 lóversenypálya áll tervezés alatt)

-         Futamszám: 2.277 futam angol telivéreknek, 1.865 arab telivéreknek

-        Fogadási forgalom a pályán és a pályán kívüli fogadási helyeken EUR 934.757.325. A fogadóhelyek a Jockey Club tulajdonában vannak, számuk 2000 és 8000 embert foglalkoztatnak.

-         A versenydíjak mértéke EUR 51 millió, mely egy futamra vetítve EUR 22.447 jelent.

-         EUR 9.247.062 jut a tenyésztőknek különböző prémiumok formájában.

-        Ötvenhét hazai group verseny van és kettő Group 2 verseny, melyek az első részbe tartoznak. Legjelentősebb versenyek a hagyományos versenyzési fesztivál fő versenyei, a Topkapi Trophy, mely összdíjazása tavaly 1.020.000 USD volt – ezzel a legnagyobb díjazású mérföldes verseny volt Európában, a másik a Bosphorus Cup, mely összdíjazása 680.000 USD, ezt 2400 méterre futják.

-         A tréningben lévő telivérek száma 2.755, melyek 23.415-ször startoltak.

-         A versenyló tulajdonosok száma 5.250, a trénerek száma 1.195, a lovászok száma  3.626, a jockeyk száma 492, lovastanulók száma 580. A lóverseny kedvelőit felkészülten várják a versenypályákon, ahol családi részek is vannak, pónikkal és barbecue-val. A belépődíj 0,47 EUR a férfiaknak és fele a nők részére.

Talán a legérdekesebb az a statisztika volt melyet az IFHA (International Federation of Horseracing Authorities) jelentetett meg tavaly októberben Párizsban az éves közgyűlés alkalmából. Törökország megelőzi az összes fő európai országot, de az amerikaiakat is, továbbá Ausztráliát, Új-Zélandot és Dél-Afrikát az alábbi vonatkozásban: a versenydíjak mutatója összehasonlítva a tréning költségekkel 99 %.

Más országok irányítóival ellentétben a török vezetők, a lóversenyzést, a tenyésztést és a fogadást a nemzetgazdaság fontos részének tekintik, melyet támogatni kell. A Török Jockey Club a Mezőgazdasági és Vidéki Ügyek Minisztérium hatáskörébe tartozik, mely meghatározta, hogy az ágazatban több, mint 100.000 ember áll alkalmazásban közvetlenül és közvetve.

A foglalkoztatottak legtöbbje vidéken dolgozik és ez nagyon fontos számunkra. A kormányzati támogatásokkal, mely fedezőmének beszerzésében és prémiumok biztosításában valósult meg, a tenyésztők aktívabbá váltak. Tíz évvel ezelőtt csak 20 telivér és arab ménes (tenyészet) volt Törökországban, jelenleg ezeknek a száma megközelíti a 350-et.

2007-ben a kormányzat a tenyésztők és a versenyzési szakemberek javaslatát figyelembe vette és alapjaiban változtatta meg a sport rossz adózási struktúráját, mely a legmagasabb volt a világon a nagy lóversenyzésű országok között. A fogadási forgalomból több pénz jut vissza, melyet Atatürk is kezdeményezett, azzal céllal, hogy a lovassági tisztek az I. Világháború utáni időszakban a szakmai tudásukat alkalmazhassák. A jelenben néhány prominens tulajdonos és tenyésztő ezeknek a török katonai hősöknek a leszármazottai és az örökséget büszkén folytatják.

A török irányítók a fedeztetési díjakat alacsonyan tartják a tenyésztők ösztönzéseként és korlátozzák a fedezhető kancák számát, így az új ménekhez beosztható kancák számát 75-ben határolták be. A fedeztetési díjak az következők szerint alakultak, Dehere EUR 3.267, Lion Heart és Powerscourt EUR 2800, Cuvee és Yonaguska EUR 2.333.

A jövő feladata, hogy az irányítók a török lóversenyzést helyi tevékenységből, noha dicső a múltja, nemzetközi színvonalúvá alakítsák. Az erőfeszítések kezdve azzal, hogy a jockey tanulókat, akiket a Jockey Club kétéves programmjának keretei közt képeznek Veliefendiben, olyan Európában nagy tiszteletben álló trénerekhez küldik dolgozni, mint Jim Bolger és John Oxx, kiterjednek olyan dolgokra is, mint a szabályok harmonizációja a komoly lóversenyzésű országokéval és a karantén folyamatok és létesítmények tökéletesítése.

Nemzetközi trénerek, akik kiemelkedő képességű lovakat treníroznak, szállítási támogatást kapnak, hogy lovaikat Törökországban nemzetközi versenyekben indítsák. A törökök remélik, hogy a szeptember elejei lóverseny fesztiválon futó kizárólag európai lovak köre kibővülhet amerikai és japán résztvevőkkel is.

Ennek fordítottja, hogy a hazai telivérek, mint példáúl Pan River tulajdonosai részére, prémiumot ajánlanak föl, melynek mértéke 25% a külföldön keresett nyeremények után. 
 

A rövid bemutatás után Behcet Homurlu elnök úr a következő szavakkal fejezte be a beszélgetést:

"Először voltam Magyarországon az Önök gyönyörű pályáján. Nagyon köszönöm a szívélyes vendéglátást, remélem, hogy a kezdő lépések folytatódnak és a lóversenyzés magyarországi vezetőivel sikerül új, gyümölcsöző kapcsolatokat kialakítani."